Lima, 2016. október 13. - első nap

Első benyomások a reptértől a szállodáig

Budapestről KLM géppel indultunk, Amszterdamban átszálltunk, Limába este kissé elfáradva érkeztünk. A reptérről hamar eljutottunk szállásunkig. Szobánk ablakából fényképezve ez a látvány tárult elénk éjfél után. Monumentális épületek, hangsúlyos szobrok, szökőkutak. A kivilágított San Martin téren (Plaza San Martín) José de San Martín lovasszobra magasodik. (A fények miatt nem jól látszik.) San Martín seregével előbb az argentin csapatokat, majd a csilleieket segítette a spanyolok ellen, és 1821. július 28-án bevonult Limába, ahol kormányzó lett. Szobrát Peru megalakulásának 100. évfordulójára emelték.

Esti sétánkon kellemes zenéket hallottunk élő előadásban. Természetesen több európai nagyvárosban ugyanezt tapasztalhatjuk, akár Barcelona is lehetett volna. A közbiztonság jó, bár kevesebben vannak ilyenkor az utcákon.

A spanyol lakosság mellett szép számmal vannak őslakók, akiket próbáltak elnyomni az évszázadok alatt. Utunk során láttuk, hogy a többi nagyvárosban többségben vannak, és kultúrájuk nagy részét is megőrizték. Színesen öltözködnek és mosolygósak, a gyerekek sokat utaznak anyjuk hátán.

 Limai szállásunk a Hotel Belen.